SSC CHSL 2022 Exam from May 24 Onwards: Download Tier-1 2021 English Question Paper PDF with Answers – Jagran Josh

SSC CHSL 2022 Exam Begins from May 24: Download Tier-1 SSC CHSL 2021 English Language Question Paper PDF with answers. English Language Section will comprise of 25 Questions of 2 marks each. 
Download SSC CHSL Tier-1 Exam 2021 English Question Paper PDF with Answers: SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination, 2021 Tier-1 Exam will be held from 26th May to 10th June 2022.  So, the time has come for the students to start their preparation for the SSC CHSL 2022 Tier -1 Exam. To score high marks, candidates must practice SSC CHSL Previous Year Papers.
So for the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 12th April 2021 Question Paper for English Language Section that comprises of 25 Questions of 2 marks each. The answers of all the 25 questions are given below in the SSC CHSL 12th April 2021 Question Paper:
1. Select the most appropriate synonym of the given word.
PRIORITY
Answer: d) Preference
2. Select the most appropriate one-word substitution for the given group of words.
A large bundle bound for storage or transportation
Answer: c) Bale
3. Select the INCORRECTLY spelled word.
Answer: a) Definitely
4. Fill in the blank with the most appropriate option.
She was greatly ______ by the nightmare she had.
Answer: b) Perturbed – feeling or showing great concern or mental or emotional upset
5. Select the indirect form of the given sentence.
“I like having South Indian breakfast,’ said Arun to the receptionist.
Answer: d)
Practice SSC CHSL Mock Tests with Answers
Check SSC CHSL 2022 Preparation Tips & Strategy
6. In the given sentence, identify the segment which contains the grammatical error.
Airlines have increased fares because according to the new rules only limiting passengers are allowed.
Answer: a) Correct part would be “only limited”
7. Select the most appropriate ANTONYM of the given word:
VITIATE
Answer: b) Affirm
8. Examine the four jumbled sentences. Out of the given options, pick the one that gives their correct order.
Answer: a) CDAB
9. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
She may be the Principal but it is the school administrator who rules the roost.
Answer: b) is in complete control
10. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution’.
My hands were eager for tore up that awful letter.
Answer: d) to tear up
Click here to know SSC CHSL LDC/DEO/JSA/SA/PA Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy
11. Select the misspelt word.
Answer: c) annex
Select the option that will improve the underlined segment in the given sentence. In case no improvement is needed, select ‘No improvement’
12. Make a list of most the things you would like to do once this Iockdown Is over.
Answer: d) all
13. Select the most appropriate ANTONYM of the given won
AUGMENT
Answer: c) decrease
14. Select the most appropriate synonym of the given word.
PRECISION
Answer: a) Accuracy
15. Identify the segment in the given sentence which contains the grammatical error.
Einstein’s school teachers thought he would never success in life.
Answer: c) “never success” is incorrect
16. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To put one’s foot in one’s mouth
Answer: d) Say something foolish, embarrassing, or tactless
17. Select the correct passive form of the given sentence.
The disaster management team rescued the flood victims.
Answer: c) The flood victims were rescued by the disaster management team
18. Select the option which means the same as the group of words given.
Doctor who deals with bone problems
Answer: c) Orthopaedist
19. Select the most appropriate option to fill in the blank.
Shekhar Gupta is one of the ______ journalists of India.
Answer: c) Eminent
20. Given below are four sentences in jumbled order. Pick the option that gives their correct order.
Answer: b) DCBA
Comprehension (21 to 25):
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number
The doctor left some medicines with the instructions for giving them. One was to (1)___ down the fever and another to overcome an acid condition. “The germs (2) _____ influenza can exist only in acid condition,” he explained. He said there was (3)_______ to worry if the fever did not go up above 103 degrees. This was an (4) ______ of flu and there was no danger if pneumonia could be (5) ______.
21. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 1.
Answer: a) Bring
22. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 2.
Answer: d) of
23. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 3.
Answer: a) Nothing
24. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 4.
Answer: c) Epidemic
25. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 5.
Answer: a) Prevented
Also Read:
Get SSC 2022-23 Exam Calendar
Get SSC Result Calendar 2022
Download PDF for Information shared by SSC on Non-Recommended Willing Candidates
Common Eligibility Test (CET) by National Recruitment Agency (NRA) for SSC/Railways RRB/IBPS Bank 2022 Exams
For more results, click here

source

Leave a Comment